Mint korábbi alkalmazásai példáinkból már láthattuk, a PLC-k felhasználási lehetőségei szinte végeláthatatlanok. Legújabb cikkünk egy szauna vezérlésének rejtelmeit mutatja be, és hasznos lehet mindenki számára, aki nem elégszik meg egy sima szaunával, hanem szeretné a jelenlegi lehetőségek és trendek szerint okosítani azt.

Az igazság az, hogy vannak kifejezetten erre a célra gyártott szauna vezérlők, de azok közel sem bírnak annyira sok funkcióval és nem is annyira hasznosak, mint amilyet PLC segítségével létrehozhatunk.

Mit lehet beállítani egy “átlagos” szaunavezérlőn?

Egy mezei szaunavezérlő a rajta beállított hőfok alapján fel tudja fűteni a kályhát és ezáltal a szaunát a beállított hőmérsékletre. Viszont ezt csak addig tudja tartani, amíg a szauna kikapcsolásra nem kerül.

Tehát lényegében a hőfokon és 1-2 alap dolgon kívül semmi mást nem rajta beállítani…

Mit tud ezzel szemben a PLC-vel vezérelt szauna?

Egy Rievtech PLC-vel irányított szauna ennél sokkal többre képes. Azon kívül, hogy be lehet állítani rajta a hőfokot, az alábbi extra lehetőségeket nyerjük vele:

  • A tulajdonos be tudja állítani rajta külön a felfűtési és hőtartási hőmérsékletet is.
  • 5 db. szeánszhoz tartozó hőmérsékletet és időtávot lehet beállítani rajta, tehát a felhasználó teljesen személyre szabottan tudja használni a szaunáját.
  • Automatizálni lehet a szauna leállítását. Például, ha valaki elfelejti leállítani a szaunát, akkor egy idő után ki tud kapcsolni magától az.
  • Méri a rendszer a beállított cél hőfokot, a kályhák hőfokát és a kályhák üzemóráját.
  • Kijelzi a rendszer, ha valamilyen hiba merül fel a szauna használata során.
  • A szaunát akár egy táblagép segítségével is vezérelni tudja a tulajdonosa.
  • És ami a legjobb az egészben, hogy akár a szaunát távolról is lehet vezérelni egy mobil segítségével, így elő lehet fűteni a szaunát bármikor egy szempillantás alatt!

A szauna vezérlő működése:

A megfelelő hőmérséklet és idő beállítását a helyszínen lévő táblagéppel vagy mobiltelefonnal tehetjük meg.

Amikor a rendszer paraméterezése megtörtént a táblagépről vagy mobiltelefonról a funkció gombok segítségével már vezérelhető is a szauna.

A főképernyőn lehet látni a szauna hőmérsékletét illetve ha szeánsz van folyamatban, akkor az abból hátralévő időt. Továbbá a hibajelzések is ezen a képernyőn láthatóak.

Az összes többi paraméter egy másik képernyőn látható. Ezen kívül ott tekinthető majd meg a kályha hőfoka, a beállított cél hőfok és a kályhának az üzemórája is.

Milyen eszközökre van szükség?

A vezérléshez egy Rievtech PR-18DC-DAI-TN-N Ethernetes PLC-t választottunk. Ebben van beépített webszerver, vagyis fejlesztés nélkül is lehet távolról vezérelni, mert ez már egy teljesen kész felület. 

A táblagép és mobilos applikációhoz a HMIdroid-ra esett a választásunk. Ez az applikáció a Rievtech HMI-hez hasonló grafikus programozói felülettel rendelkezik, ahol elkészíthetjük a képernyőképeket minden platformra.

Ezután pedig csak annyi dolgunk volt, hogy az adott eszközre másoltuk a képernyő fájlokat, ezeket betallóztuk a HMIdroid (iPhone-on HMIodrid) applikációba és el is készültünk vele.

Ettől függetlenül természetesen a PLC nyomógombjaival és az LCD kijelzővel is tökéletesen vezérelhető a szauna manuálisan.

Technikai információk

A PLC távoli eléréséhez DDNS szolgáltatást használtunk.
Így egy egyedi domain néven keresztül érhetjük el a PLC-t.

A helyszínen lévő routerben a PLC IP címe és portja portforwald-olásra, illetve a DDNS is beállításra kerül, ezzel biztosítva, hogy a PLC távolról is vezérelhető legyen.
Routernek egy jól bevált TP-Link MR6400-as típust használtunk.

Tapasztalatok

A szauna a fent leírt vezérléssel már lassan 3 hónapja tökéletesen működik és az üzemeltető nagyon meg van elégedve vele, hiszen kapott egy teljes mértékben az egyedi igényeire szabott szauna vezérlést, melyet akár táblagépről, vagy okostelefonról is tud vezérelni.

A szaunavezérlés kivitelezését a közel 25 év tapasztalattal rendelkező PLC szerviz Kft. készítette, akik külön PLCadatőr szolgáltatást is biztosítanak.

Érdekesnek találtad a cikket? Ovass bele korábbi alkalmazási példáinkba is! Ismerd meg, hogyan lehet PLC segítségével vezérelni egy 250 Celsius-fokos kemencét egy festőüzemben ide kattintva, vagy éppen egy sertésmosót ide kattintva.

Hamarosan újabb alkalmazási példával jelentkezünk. Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj róla elsőként!

A zárt Facebook csoportunkhoz csatlakoztál már? Kattints ide, lépj be a PLC-k és HMI-k iránt érdeklődők közösségébe, és legyél képben az újdonságokkal.