Mi a jó PLC szakember legfontosabb tulajdonsága vagy ismérve? Milyen tanulmányokra, tudásra vagy ismeretanyagra van szükség a szakmához? Milyen “soft skillekre”, illetve “hard skillekre” van szükség ahhoz, hogy kiváló PLC programozó válhasson valakiből?

A PLCszerviz Kft-től Csóka Zsoltal beszélgettünk a fent taglalt kérdéskörről.

A jó PLC szakember legfontosabb ismérve

A szakma legnagyobb hajtóereje a lelkesedés és a kitartás. Mivelhogy nagyon sokféle berendezés programozására kell felkészülni, továbbá hétről hétre újabb és újabb körülményekhez kell igazodni.

Ebből adódóan sosincs túl sok tapasztalat egy PLC szakember tarsolyában. Megfelelő lelkesedéssel és fogékonysággal a többéves szakmai tapasztalatot pótlására is megvan a lehetőség.

Mi például szívesebben vállaljuk egy valóban lelkes és kitartó junior betanítását azzal a szakemberrel szemben, akinél megvan az elvárt tapasztalat.

Milyen ismeretekre van szükség a PLC programozáshoz?

A PLC szakma művelése nincs kimondott diplomához, vagy szakirányú végzettséghez kötve jelenleg, sajnos. A villamos irányú tanulmányok viszont előnyt jelenthetnek. Annál is inkább, mivel a PLC-k sosem működnek önmagukban.

Rendszerint több vagy kevesebb villamos elem veszi őket körül, illetve azok vezérléséhez történik a felhasználásuk. Ennek megfelelően minél inkább jártasnak számít valaki a villamosság területén, annál könnyebben boldogulhat.

Szintén nem számít alapvető feltételnek az idegennyelvek ismerete, ugyanakkor komoly segítséget jelenthet. Az angol nyelv mellett a német nyelvtudás hasznosulhat a leginkább, mivel a munkakörnyezetben jelentős a német származású berendezések száma.

Nincs konkrét elvárás szoftverek terén sem, ugyanis az egyes PLC, HMI, illetve SCADA szoftverek gyártó specifikusak. Egy kellően stabil számítástechnikai ismeret már elegendő a hatékony munkavégzéshez, vagyis az általános irodai szoftverek felhasználói szintű ismerete tökéletes kiindulási alapot jelenthet.

Ezen kívül létfontosságú a programozandó berendezések és a hozzájuk tartozó technológiák ismerete.

A szakmában való kiválóság inkább az egyéntől, mintsem a kortól függ

A kiváló PLC-s szakember kérdésköre sokkal inkább függ az egyéb hozzáállásától és kvalitásaitól, mint az életkorától. Annál is inkább, mivel az egyes generációk képviselői más és más előnyöket tudnak felmutatni.

A fiatalok például rendre ügyesebbnek bizonyulnak a számítástechnikai eszközök kezelésében.  Könnyebben boldogulnak továbbá a nyelvekkel, gyorsabban sajátítják el az újabb és újabb eszközök programozását, egyúttal rugalmasabbak is.

Az idősebbek mellett szól ugyanakkor, hogy ők rendszerint jóval több berendezés ismeretében jártasak. Emellett pedig általában higgadtabban dolgoznak és hoznak döntéseket, a munkastílusukra pedig a megfontoltság jellemző.

A PLC programozás egyértelműen igényli a rugalmasságot és a kooperációt

Mindig gépekről, berendezésekről beszélünk, de jobban belegondolva egy-egy vezérlés építésekor, programozásakor vagy szervizelésekor hozzánk hasonló embereknek segítünk. A tapasztalataink szerint kiemelten fontos tehát a különböző területeken dolgozó szakemberekkel történő hatékony kommunikáció.

A jó PLC-s szakember tehát rendelkezik a csapatmunkát elősegítő „soft skill-ekkel”. Vagyis képes meghallgatni másokat, tud folyamatban gondolkodni, problémák helyett pedig a megoldásokra koncentrál.

A rugalmasság kapcsán még ki kell emelni, hogy a szakma gyakran jár együtt utazással. A legtöbb esetben mi megyünk ugyanis a berendezésekhez, bárhol is találhatóak azok.

A három legfontosabb tanács egy pályakezdő PLC programozónak

  1. Mindig hallgasd meg a gépet használó, kezelő operátort. Tőle kaphatod meg ugyanis a leghasznosabb tudnivalókat, amik a projekt sikeres kivitelezéséhez szükségesek.
  2. Időnként nézz fel a laptopod mögül, és törekedj megismerni a gép minden elemét.
  3. A programot pedig ne befejezni akard, hanem mindig jobbra és jobbra megírni. Hogyha a minőség úgy kívánja meg, akkor írd újra akár előröl is, bármikor.

Érdekel a PLC programozás területe? Épp a karrierváltást fontolgatod? Olvass bele a karrierváltással kapcsolatos cikkünkbe. Ha pedig kérdésed vagy észrevételed van, írd meg nekünk kommentben a bejegyzés alatt.

A zárt Facebook csoportunkhoz csatlakoztál már? Kattints ide, lépj be a PLC-k és HMI-k iránt érdeklődők közösségébe, és legyél képben az újdonságokkal.