Érdekel a PLC programozás, és szívesen ismernéd meg a felhasználásának lehetséges módjait? Akkor Walter Reéb (barkácsműhely) Youtube csatornájára mindenképp érdemes vetned egy pillantást.

A cikkben az általa készített videós tartalmakból ajánlunk neked néhányat. Megismerheted többek között a PLC alapjait, az alkonykapcsoló PLC-vel történő vezérlésének menetét, vagy akár az otthoni világítás PLC-vel és hangvezérléssel történő praktikus kezelésének menetét.

1 videóajánló – PLC alapok

Bevezetésként egyfajta elméleti hátteret kaphatsz a PLC fogalmáról, felépítéséről, illetve gyakorlati alkalmazásáról. A videó megtekintésével megismerheted a PLC egyik legfontosabb tulajdonságát.

Szó lesz továbbá az egyes típusokról, emellett pedig az is kiderül, hogy milyen előnyei vannak, egy –egy PLC programozási nyelvnek.

Az elméleti alapokat követően egyszerű gyakorlati példán keresztül ismerheted meg a PLC programozás folyamatát. Használat közben láthatod az xLogic szoftvert, egyúttal arra is fény derül, hogy mennyire egyszerű művelet a PLC eszközt a számítógéphez csatlakoztatni és programozni.

2 videóajánló – Egy alkonykapcsoló beüzemelése PLC segítségével

Hosszú távon a sötétben tartózkodni nem éppen ideális állapot. Egy praktikus alkonykapcsoló használatával viszont megteremtheted az ideális fényviszonyokat.

A videóból pedig az is kiderül, hogy a PLC segítségével miként tudsz összerakni egy tökéletesen működő alkonykapcsolót. Megismerheted többek között a folyamat eszköz igényét, illetve a beállításokhoz használt szoftvert.

Gyakorlat közben láthatod az alkonykapcsoló érzékenységének megadását. Vagyis annak a szabályozását, hogy a kapcsoló mennyire sötétben kezdjen el világítani, illetve mikor kapcsoljon le.

Mindezek mellett a PLC beépített órájának a hasznossága is kiderül, ha megtekinted a felvételt.

3 videóajánló – A HMI vezérlésének gyakorlati megvalósítása

A harmadik videós tartalom a HMI távoli elérésének gyakorlati lépéseit mutatja be, méghozzá a VNC szerver, vagyis az eszközök távoli kommunikációját megvalósító szoftver segítségével.

A megvalósításhoz szükséges  HMI-t programozás egyszerű lépéseit járhatod végig a video megtekintésével. Szó lesz továbbá arról is, hogy pontosan melyik VNC szoftvert javasolt használni, illetve miként oldhatjuk meg a vezérlést PC-ről vagy okostelefonról.

4 videóajánló – Miként lehet a PLC-t távolról vezérelni?

A HMI-hez hasonlóan a PLC-k esetében is megoldható a lokációtól független, távoli vezérlés. A negyedik videóban ennek a gyakorlati megvalósítását ismerheted meg.

Többek között szó esik egy konkrét PLC típusról, amelyik ethernet csatlakozóval is rendelkezik. Emellett pedig gyakorlat közben láthatod annak a PLC programnak a megírását, ami a távoli vezérléshez szükséges.

5 videóajánló – Hangvezérlés PLC segítségével

Felettébb izgalmas vizekre evezünk, hiszen hangvezérléssel tanulhatsz meg működtetni bizonyos eszközöket, méghozzá a Google Asszisztens és a PLC segítségével. Merthogy a kettőt össze tudod hangolni.

A videóból megismerheted azt a szolgáltatást, amivel összekapcsolhatod a két eszközt, egyúttal a szükséges beállításokat is láthatod menet közben. Szintén látni fogod a hangvezérlésű villanykapcsoló összeállításának menetét, továbbá azt is megtudod, hogy miként oldhatod meg a vezérlést az okostelefonod által.

A videó egyfajta gondolatébresztő céllal készült. Hiszen az ismertetett metódussal többek között a garázsajtó, motoros redőny, villanykapcsoló, hangszóró, vagy a termosztát hang alapú vezérlése is megvalósítható.

Hogyha tetszettek Walter videói, akkor oszd meg őket barátaiddal is és ne felejts el feliratkozni a csatornájára! Tudtad, hogy Patreon oldala is van? Ha pedig szeretnél első körben értesülni hasonló ajánlóinkról, akkor iratkozz fel hírlevelünkre!

A zárt Facebook csoportunkhoz csatlakoztál már? Kattints ide, lépj be a PLC-k és HMI-k iránt érdeklődők közösségébe, és legyél képben az újdonságokkal.