1,2,3,5,8,21,34,55,89,………

A Fibonacci sorszámok mindenhol ott vannak. Megtalálhatjuk őket egy egyszerű csigaházban, vagy akár a legösszetettebb természeti képződményekben is.

Szintén sokat említhetnénk a rég elmúlt korok nagy gondolkodóitól származó, bizonyított, örök érvényű idézeteket. Csakúgy, mint a következőt.

“A természet nagy könyve a matematika nyelvén íródott” – Galileo Galilei

Ezen a módon megkérdezhetnénk azt is, hogy mi a jelen kor számsorozata.

1,
1,0
1,1
1,0,1
1,0,0,0
1,0,1,0,1
1,0,0,0,1,0
1,1,0,1,1,1
1,0,1,1,0,0,1

Szembetűnő a hasonlóság?

Elsőre talán mindannyian rávágjuk a megoldást, látva magunk előtt a négyzetek által határolt csigavonalat. Felsejlik néhány sor a Da Vinci kód regényéből, esetleg a film képkockáiból. Merthogy a két számsor tökéletesen megegyezik…, csupán az ábrázolásuk különbözik egymástól.

De mi is teszi őket örök érvényűvé?

Mai felgyorsult világunkban szinte percenként születnek hasonló értékek, leginkább a (0,1,0,1,1,0,1,0) digitális technika felhasználásával. Egy telefonnal készített fotó, egy számítógépen megírt egyszerű szöveges dokumentum, vagy például egy Excel tábla…

Mindegyik elkészítését inspirálta egy ötlet / egy gondolat, miközben nem kevés idő és energia befektetésébe került, mire megszületett.

Tedd fel a kezed /vagy talán mai nyelven szólva dobj egy e-mailt/, ha ki tudod nyitni az első Word dokumentumod, esetleg ez első e-mailed. Nem könnyű, keveseknek menne. Megannyi digitális tartalmat (értéket) állítunk elő és veszítünk is el a semmibe.

Néhány létfontosságú dokumentum azért megvan? A gyerekek fotói? Az esküvői képek? A tavalyi villanyszámla? A céges szerződések?

Archiválunk, adatot mentünk, felhőben tárolunk fontosnak vélt dolgokat. A történelem viszont megmutatta, hogy sok esetben egy kőtábla sem időtálló. De amíg régen néhány mondat is elegendő volt az utókornak, addig napjainkban millió terra bájt keletkezik egyik pillanatról a másikra.

Azonban mi történik, ha valamilyen hiba folytán, mégis csak elvész a gyerek egyetlen fotója, amelyen hiányos fogsorral mosolyog?

Az egyetlen megoldás a MEGELŐZÉS.

Az ADAT a legnagyobb érték napjainkban

“A matematika egyik forrása az ember játékos természete, és éppen ezért nemcsak tudomány a matematika, hanem művészet is.”

Péter Rózsa idézet

Mi köze mindennek az iparhoz?

A digitális technológiához hasonlóan életünk minden szegletét átjárja az ipari termelés, annak hozadéka, feladata, összetettsége. Habár ritkán gondolunk a gépekre úgy, mint élő, érző lényekre.

Akkor mivel jellemezhető egy berendezés igazi értéke? Magával az ötlettel? Vagy a tervezéssel eltöltött számos mérnöki órával? Netalán a számlatan szerelői munkaórával, illetve a kivitelezéssel eltöltött idővel?

Bármi is legyen a helyes válasz, szép lassan elkészül egy nagydarab „fémkupac”, pár (km) vezetékkel. Valójában azonban mégis a működtető program az, ami ezeket összefogja, irányítja, vezérli, felügyeli.

De hol lelhető fel a vezérlést működtető program?

Tudjuk, tudjuk, benne van a PLC-ben! Mivel ipari PLC, soha nincs vele gond, bírja a nap 24 órájában, a hét minden napján, hidegben, melegben, porban és párában.
Megtervezték, beszerelték, beprogramozták. és teszi a dolgát.

Azonban mi történik, ha valamilyen hiba folytán mégis elvész a gyerek egyetlen fotója, amelyen hiányos fogsorral mosolyog? Mi történik a berendezéssel vezérlő program nélkül?

Ismételten egy üzemképtelen “fémkupac” lesz belőle.

Ha pedig az adatok valamilyen hiba folytán elvesznek?

Egy közepes bonyolultságú PLC program elkészítése is több hetet vehet igénybe még a jelentős tapasztalatokkal rendelkező, az adott berendezést mélységében ismerő programozóknak is.

Ebből adódóan egy termelő berendezés adatveszése több hetes kiesést is okozhat, ráadásul nem ritkán alig, vagy csak súlyos anyagi ráfordítással javítható. Mindezekhez képest a szoftverek kinyerése és megfelelő archiválása töredéknyi időbeli és anyagi ráfordítással megvalósítható.

Tanulság röviden: Mint testnek a lélek, úgy a gépnek a program.

A kulcs újra az IPARI ADATMENTÉS!

A megoldás a PLCadatőr – az üzembiztosság záloga!

Biztonságos módon archiváljuk a működtető szoftvert legyen az PLC, Scada, vagy HMI program egy ipari adatmentési technikával. Ez a terület mindenképp megér egy beszélgetést, úgyhogy nyugodtan vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeken.

Szívesen olvasnál hasonló tartalmakat? Iratkozz fel a hírlevélre és értesülj minden új cikkről elsőként, vagy kattints ide és olvass bele korábbi alkalmazási példáinkba!

A zárt Facebook csoportunkhoz csatlakoztál már? Kattints ide, lépj be a PLC-k és HMI-k iránt érdeklődők közösségébe, és legyél képben az újdonságokkal.