Érdekel a PLC programozás? Szeretnéd jobban megismerni a szakterületet? Kíváncsi vagy, milyen PLC programozónak lenni, illetve mire számíthat az, aki karrierjéhez ezt a szakterületet választotta? Már jó párszor rákerestél a Google-ben, de néha azt kívánod bárcsak lenne valaki, akit jól kifaggathatnál? Aki pontos képet tud neked adni és megválaszolni a benned kavargó kérdéseket?

Egy izgalmas új projektbe kezdtünk a blogon: interjú sorozatot indítottunk, ahol PLC programozókat kérdezünk a karrierjük indulásáról, a nap-mint-nap felmerülő kihívásokról, a legizgalmasabb munkáikról, és a szakma jövőjéről. Olvass tovább, bővítsd az ismereteidet, és találd meg a válaszokat a kérdéseidre. Inspirálódj és ismerd meg a tapasztalt PLC programozókat, akik voltak olyan kedvesek, hogy részt vettek új sorozatunk elkészítésében.

Elsőként hadd mutassuk be Pallagi Ádámot, aki a PLCszervíz Kft. csapatát erősíti, egyúttal a Rievtech.hu webshopban segít elhivatottan a megfelelő termék kiválasztásától kezdve a pontos program elkészítéséig. Alább a vele készült interjút olvashatjátok:

Nagyjából mióta dolgozol a PLC programozás területén?

Egész pontosan 2017. júniusa óta dolgozom ezen a területen.

Mi motivált arra, hogy ezen a pályán helyezkedj el?

Mindenképpen változtatni akartam az akkori munkámon. Ez volt az, ami érdekesnek és kihívásokkal telinek tűnt.

A végzettségednek és a tanulmányaidnak volt-e bármilyen köze ahhoz, hogy végül ezt a szakmát választottad?

Nem volt hozzá köze, jelenleg viszont egy OKJ-s PLC programozó képzésre járok.

Milyen kezdeti nehézségeken kellett túllendülnöd a szakmai pályafutásod elején?

Villamossággal kapcsolatos dolgokat még a középiskolában tanultam utoljára. Ráadásul azokat az ismereteket sem ezen a szinten. Ezáltal ezeket kellett utólag megtanulnom.

Szerinted milyen irányultság és gondolkodásmód kell ahhoz, hogy valaki a területen jól boldoguljon?

Véleményem szerint komoly előnnyel indul a PLC programozás területén az, aki kedveli a villamossággal, illetve elektromossággal kapcsolatos dolgokat.

Hozzávetőlegesen hány PLC programozói munka kivitelezésében vettél már részt?

Egy becsült számot tudok mondani, nagyjából 100-150 programozói munka kivitelezésében működtem közre mostanáig.

Melyik projektre vagy a legbüszkébb azok közül, amiken dolgoztál?

Jelenleg az országban 150 kórházban oldják meg a meleg víz fertőtlenítését. Ebben a projektben mi készítettük mind a 150 villamos kapcsolószekrényt, valamint a vezérlésükhöz szükséges PLC és HMI programokat.

Melyik munka okozta a legtöbb nehézséget? Hogyan oldottad meg?

Azt kell mondjam, hogy szinte kivétel nélkül minden projekt kihívást jelent. A közös bennük, hogy végül mindent meg tudunk oldani.

Volt/van-e olyan „side projekted”, aminek a kivitelezésén a normál munkavégzés mellett puszta érdeklődésből dolgozol/dolgoztál? Pl: Az otthonodban is mindent PLC vezérel a garázsajtótól kezdve a redőnyig?

Jelenleg az irodánkban a tolókapu PLC vezérléssel működik. Emellett pedig az akvárium világítását is PLC vezérli, de ugyanúgy említhetem a fűtést is, amit szintén a PLC segítségével oldottam meg.

Van olyan személy, akit mentorodnak neveznél?

Csóka Zsolt és Mányi Zoltán kollégáim nagyon sokat segítettek és segítenek is a mai napig mindenben.

Honnan szerzel új információkat a szakterületen belül? Milyen híroldalak, könyvek, magazinok, blogok segítenek?

Egyrészt a Magyar Elektronika felületét emelném ki mint hasznos információforrás, másrészt a releváns szakmai Facebook csoportokat.

Mi az, amit a mai napig a legjobban kedvelsz ebben a szakmában?

Soha nincs két egyforma projekt, tehát a mi munkánk rengeteg változatossággal jár. Egyúttal folyamatosan fejlődik a problémamegoldó készségünk is.

Mi az, amit a legkevésbé kedvelsz ebben a szakmában?

Talán a legnehezebb a közös hang megtalálása az emberekkel. Ez egyébként nem is biztos, hogy a szakmához kapcsolódik szorosan. Inkább annak tudható be, hogy egy kezelőnek jól kell magyaráznia egy gép működését annak érdekében, hogy a PLC program is a lehető legjobb legyen.

Miért javasolnád ezt a területet egy a PLC-k és HMI-k iránt érdeklődő pályakezdőnek, vagy karrierváltáson gondolkodónak?

Leginkább azért, mert ez egy izgalmas, kihívásokkal teli terület. Mivel nincs két egyforma projekt, ezért folyamatos az új impulzus, a munkánk úgymond változatos és megunhatatlan.

Szerinted milyen készségekre, kompetenciákra, illetve milyen szakirányú végzettségre van szükség a PLC programozáshoz?

Ahogyan korábban már említettem, a villamossággal kapcsolatos alapismeretek rendkívül hasznosnak bizonyulhatnak. Ettől függetlenül leginkább a tapasztalaton múlik, hogy valaki mennyire tud sikerrel boldogulni a PLC programozó szakmában.

Mik lehetnek a reális elvárásai egy a szakmát most kezdő személynek az 1 évben, illetve 10 éves távlatban?

Én azt látom, hogy a PLC programozás egy örökös tanulási folyamat. 10 év után is jöhet olyan feladat, ami megakasztja az embert. Ettől függetlenül úgyis lesz rá megoldás.

Mi az a három tanács, amit egy kezdő PLC programozónak mondanál?

1. NE 2. ADD 3. FEL!

Szeretnél még több PLC programozóval megismerkedni és eszmét cserélni? A zárt Facebook csoportunkkal találkoztál már? Kattints ide, lépj be a PLC-k és HMI-k iránt érdeklődők közösségébe, és legyél képben az újdonságokkal!