„A vágy nagyon fura dolog. Szerintem senki nem tudja, honnan jön vagy mi az, de még az egysejtű organizmusoknak is van vágyuk. Tehát az élet valahogyan egyenlő a vággyal.”

– Feldmár András –

A mögöttünk lévő, valamint az elkövetkező bejegyzésekben egyaránt sokat mesélünk a PLC programozás számos területéről. Sőt, nemrég indult tartalomsorozatunkban PLC programozókat is meginterjúvolunk a szakma szépségeiről és kihívásairól. Most viszont essen szó valami igazán fantasztikusról.

Mindig örömmel fogadjuk, ha kérdésekkel fordultok hozzánk

Már az elején szeretném leszögezni, hogy az egész a Ti hibátok. Köszönöm a megértést máris könnyebb lélekkel mesélek tovább.

Az egész úgy kezdődik, hogy sokat csörög a telefon, sok-sok e-mail érkezik, esetenként személyesen is meglátogattok minket. Akár PLCszervizen, akár a Rievtech webshopon keresztül érkeznek, számunkra mindig örömteliek ezek a megkeresések.

A telefonhívások, levelek és személyes találkozók gyakori célja a felmerült programozási kérdések megbeszélése. Szuper kreatív kérdéseket tudtok feltenni, amiket hol könnyebben, hol nehezebben, de mindig igyekszünk megválaszolni.

Néha viszont előfordul, hogy olyanok érkeznek hozzánk, akiknek nem csak 1, 2, 3, 10, vagy 100, hanem sokkal több kérdése is van. Személy szerint én őket kedvelem a legjobban, mert aki sokat kérdez, az sokat is foglalkozik az adott területtel. Valamint nagyon hajtja a lelkesedés és a kíváncsiság. Szóval a legjobb tulajdonságokkal indul afelé, hogy ügyes PLC és HMI programozó váljon belőle.

A szakma iránt lelkesen érdeklődők előtt mindig nyitva az ajtónk

A legelszántabbak személyesen is kérnek időpontot és becsengetnek hozzánk. Ilyenkor beengedem őket a PLC vezérelt tolókapunkon. Leültetem a kis bemutatótermünk asztalához, és néhány gondolatban átbeszéljük a vezérlést, amit szeretne megvalósítani a Rievtech PLC-vel.  

Személyes kedvencem a családi traktorra szerelt Rievtech PLC vezérelt automata sebességváltó. De erről majd egy későbbi bejegyzésben részletesebben is beszámolunk.

Sok esetben a személyes beszélgetések közben derül ki, hogy a kíváncsi, elszánt, lelkes programozó jelölt tökéletesen tisztában van azzal, mit is szeretne. De esetenként vannak hiányosságai elektrotechnikából, mechanikából, vagy gépészetből.

Óriási dzsembori veszi ilyenkor kezdetét. Én, mint a jó főcserkész papírt, ceruzát, vezetéket, multimétert, kapcsolót, lámpákat ragadok. Szorgos oktatásba kezdek. A kiscserkész pedig – szerénytelenség nélkül mondhatom – issza a szavaimat.

Az első nehézségekbe akkor ütközünk, amikor olyan fogalmak kerülnek szóba, amiket nem tudunk megmutatni. Léptető motor, pneumatikus munkahenger, hidraulika szivattyú, láncpálya, vagy például láncos emelő. Valóban sok mindenről eshet szó, egészen addig a bizonyos hosszú lánccal felszerelt toronyóráig.

Amivel a lelkes PLC programozók álmodnak

De most elérkezik a pillanat amiről /szerintem/ minden gyerek álmodik. Amivel nem érhet fel egyetlen ipari robotcella, egyetlen színpad vagy szállító pályavezérlés sem. A Vígvári rendszerház segítségével érkezik hozzánk egy ilyen mindenre IS jó bemutató berendezés:

Nagyon várjuk. Már most nagyon szeretjük. És nagyon szívesen megmutatjuk, ha felénk jártok.

Mesélünk még róla sokat…

Addig is. Örüljetek velünk.

Köszi.

Szeretnél még több PLC programozóval megismerkedni és eszmét cserélni? A zárt Facebook csoportunkkal találkoztál már? Kattints ide, lépj be a PLC-k és HMI-k iránt érdeklődők közösségébe, és legyél képben az újdonságokkal!