Miként lehet robotokat alkalmazni a termelői és a gyártási folyamatokban anélkül, hogy a munkavállalókban mindez ellenállást okozna? A cikkben erre a kérdésre fogjuk megadni a választ.

Ahhoz ugyanis, hogy a szervezeten belül senki ne veszítse el a munkáját, mindenképp haladni kell a korral, nyitottan állva az automatizált megoldások felé.

A változó gazdasági körülmények között a munkavállalók képzésébe fektetni létkérdés

Habár az egyik legjobban megtérülő befektetés olyan csapatot kialakítani, amelyik lelkes és szereti a munkáját, a meglévő munkaerő képzésére és fejlesztésére aránylag kevesebb erőforrást fordítanak a cégek.

Pedig a járványhelyzet következtében megváltozott gazdasági környezetben ez kulcskérdésnek bizonyulhat. Évtizedekig megszokott és ismert pozíciók szűnhetnek meg és alakulhatnak át, teljesen más készségeket megkívánva.

Az előttünk álló időszakban azok a szereplők határozhatják meg a munkaerő piaci helyzetet, akik a fejlesztésre szánt költségkeretüket racionális tervek mentén költik el. Példának okáért a robotizálásra.

Helyettesíthető-e az emberi munka robotok által?

 • „Elveszik-e a robotok a munkánkat?”
 • „Helyettesíthető-e az emberi munkaerő robotokkal?”
 • „Mely iparágak és munkakörök robotok általi kiváltására van a legnagyobb esély?”

A munkavállalók részéről gyakran feltett kérdések ezek. A válasz összetettebb egyszerű igennél vagy nemnél. Habár robotizálással és automatizálással egyes munkafolyamatok megkönnyíthetők vagy akár ki is válthatók, azonban teljes helyettesítésről nem beszélhetünk.

Az emberi kreativitás, döntéshozatal, analitikus gondolkodás, érzelmi intelligencia, vagy éppen a konfliktus megoldó készség automatizáció általi felváltása jelen állás szerint elképzelhetetlen.

Ettől függetlenül célszerű törekedni a robotok integrálására a termelési, illetve gyártási folyamatokban. Ennek a figyelmen kívül hagyása olyan lemaradáshoz vezethet, mintha kockás füzetbe jegyzetelnénk , miközben valamennyi konkurensünk Excel táblákat és fejlett vállalatirányítási rendszert használ.

A robotizálás zökkenőmentes bevezetése ugyanakkor őszinte kommunikációt, körültekintést, valamint alapos tervezést igénylő folyamat.

A robotok termelésbe történő integrációjának javasolt módja

Először is fontos tisztában lenni vele, hogy egy újonnan beszerzett robot érkezése bizonytalanságot válthat ki a dolgozók körében. A vezetők részéről érkező kommunikáció hiányában úgy érezhetik, hogy az ipari automatika a helyettesítésüket célozza.

Ezért beszélni kell minden érintett személlyel és tudatosítani velük, hogy

 • a robot nem a kiváltásukat szolgálja;
 • hanem a munkájukat hivatott megkönnyíteni;
 • tehát nem helyettük, hanem velük együtt fog dolgozni.

Miután sikerült elfogadtatni az emberekkel a robotcella hasznát, fel kell készülni az üzemeltetésére. Ez különösen ott járhat majd többletmunkával, ahol korábban nem volt példa hasonló innovációra.

Az előkészítés részét képezi a munkarend átszervezése, a logisztika megtervezése, a gép működéséért felelős személyek kinevezése, a felfedezés, valamint a kipróbálás. Fontos továbbá nyitottnak lenni azokra az ötletekre és fejlesztési javaslatokra, ami a robotcellán dolgozók részéről érkezik.

Az operátorokat pedig ki kell képezni a robotkezelésre. Ez megoldható tanfolyamok segítségével, illetve a gépgyártó oldaláról szintén igényelhető a robotkezelői oktatás. A folyamatra szánt időbeli és anyagi befektetés hosszútávon megtérüléssel jár. A robotkezelés elsajátítása kulcsfontosságú a termelés hatékonyságának biztosításához.

A robotprogramozó szakma felértékelődése

A robotkezelés haladóbb szintje, amikor a munkatárs a programozásban is jártasságot szerez. Ez egy szerteágazó tevékenység, amire gyakorlati példaként elég a CNC megmunkáló gépekre gondolni.

Egy új alkatrész legyártásához szükség lesz a gép pontos beállításaira, a paraméterek megadására, továbbá be kell írni a méreteket, illetve a megmunkálási folyamatok sorrendjét. Magyarul meg kell mondani a gépnek, hogy mit csináljon.

Ezt a munkagép nyelvére történő kódolással tudjuk lefordítani azért, hogy folyamatosan, beavatkozás nélkül tudja olvasni a beírt sorokat, vagyis a programot. Tehát bizonyos értelemben a CNC gépkezelés is programozás, mivel programkód alapján működik, ami manuális bevitelt igényel.

Ha a felépítést vesszük alapul, egy robot sok tekintetben hasonlít CNC megmunkálóhoz. Egyszerűsített ábrával szemléltetve egy központi vezérlőhöz szervomotorok csatlakoznak, amiket pozíciók és sebességek beállításával mozgásra bírunk.

A hasonlóságból pedig egyenesen következik, hogy a megmunkálógép kezelője a robotprogramozásra is betanítható. Ez minden érintett számára előnyös lehet, mert a hatékonyság növelése mellett a dolgozó értékes tudással gazdagodik.

A robotok alkalmazása közben a munkavállalók biztonsága sem elhanyagolható

Azoknál a gyártó és termelő egységeknél, ahol robotok alkalmazása is történik, ott az eszköz biztonságos használata is része kell, hogy legyen a munkavédelmi oktatásnak. Ennek a kidolgozásához kockázatelemzésre van szükség, amibe érdemes bevonni a folyamatban érintett dolgozókat is.

A biztonságos robotkezelésre vonatkozó fontosabb szabályok:

 1. Egyszerre csak egyetlen ember kezeli robotot, aki birtokában van a szükséges ismereteknek és jogosultságoknak.
 2. Automata üzemű működtetésnél a robotcella védőkerítése és ajtaja mindig legyen zárva.
 3. Mielőtt a robot indítása megtörténik, a kezelő személyzetnek ellenőriznie kell, hogy a robotcellában senki nem tartózkodik.
 4. A megfelelő munkavédelmi eszközök viselése és az előírások betartása kötelező.
 5. A robotot kezelőnek mindig úgy kell helyezkednie, hogy a robot egy bizonytalan megindulásnál se tudjon számára sérülést okozni.

Összegzés

A munkaerő továbbképzése, valamint a robotok alkalmazása egyaránt a hatékonyságot és eredményességet támogató befektetésnek számít. Mindkettő összetett és körültekintést igénylő feladat, ugyanakkor komoly megtérüléssel kecsegtetnek.

Munkavállalóként és munkáltatóként célszerű nyitottnak maradni az innováció felé, mert a tartós növekedésnek csakis ez a fajta kooperáció lehet a kulcsa.

Szeretnél még több PLC programozóval megismerkedni és eszmét cserélni? A zárt Facebook csoportunkkal találkoztál már? Kattints ide, lépj be a PLC-k és HMI-k iránt érdeklődők közösségébe, és legyél képben az újdonságokkal!