Gondoltad volna, hogy a PLC még a Kékszalag vitorlásversenyen is ott lesz? Méghozzá nem is akárhogyan, hanem kiemelkedően fontos szerepet játszva. Mostanság ugyanis már egy Kékszalag győzelemhez is hasonlóan innovatív fejlesztésekre van szükség, akár a Forma-1 versenyeken.

A cikkben megmutatjuk, hogy a végül elsőként befutó Sailing Team RSM Hungary RSM2 katamarán vezérléséhez milyen PLC-t, illetve HMI-t alkalmaztunk, továbbá milyen kiemelt szempontokra kellett összpontosítanunk a kivitelezés során.

Fontos tudnivalók a Kékszalag vitorlásversenyről

Némi háttérsztori a Kékszalagról… Egy balatoni vitorlázónak a Kékszalag teljesítése több szempontból is kihívást jelentő feladat. Merthogy az indulók java részét a második nap is a vízen találja, ez pedig komoly megterhelést jelent fizikai és pszichológiai szempontból egyaránt.

Nem beszélve az éjszakai vitorlázásról, ami olyan különleges képességeket igényel, amelyekre más versenyeken nincs szükség. A Kékszalagon tehát olyanok is megmérettetik magukat, akik számára – noha sokat vitorláznak – a versenykörülmények jelentik az igazi próbatételt.

Egy Balaton méretű tavon ráadásul meglehetősen eltérő időjárási és szélviszonyok fordulhatnak elő negyvennyolc óra leforgása alatt: vihar, szélcsend, eső, szúnyogfelhők és koromfekete éjszaka nehezíti a versenyt. Bármilyen eredményt is érjen el egy csapat, a Kékszalagon negyvennyolc órán belül célba futni megsüvegelendő sportteljesítmény.

Egy kis ízelítő a felkészülésről:

https://www.facebook.com/rsmdtmgc32hungary/videos/719637551929120/

Milyen kihívást jelentett az idei Kékszalag PLC programozó szemmel?

A fejlesztésekben hosszú évek óta jár élen az RSM2 csapat, akik az idei évben – többek között – a Baum cseréjével gyorsították tovább a hajót. A Carbon, üvegszál, kevlár erősítésű 7 m hosszú BAUM vákuum technológiával került formázásra, majd pedig egyenletes és precízen szabályozott kemencében térhálósításra, illetve szárításra.

A kemence 3 egymástól függetlenül szabályozható elektromos zónavezérlésből állt össze. Büszkék vagyunk rá, hogy a vezérlés megvalósítására Vándor Róbert, a Sailing Team RSM Hungary RSM2 katamarán kormányosa a mi csapatunkat kérte fel.

A vezérlés kialakításához egy Rievtech PR18-DC-DA-RT PLC-t, hozzá tartozó I/O és PT100 modulokat, valamit egy Rievtech RTS4070CE univerzális kijelzőt választottunk. A zónák mindegyike külön-külön programozható tíz lépésben, más és más felfűtési, hőn tartási idők beállításával.

A HMI pedig a már jól ismert módon több chartban jeleníti meg az adatokat, valamint egy SD kártyára is tárolja, így biztosítva a későbbi adatelemzés lehetőségeit.

Szívből gratulálunk a Sailing Team RSM Hungary csapatának!!!

A célba érkezés pillanataiban örömmel csettinthettünk egyet, hiszen a Sailing Team RSM Hungary csapata végül első helyen futott be az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon.

A közös ötletelés és kivitelezés során volt szerencsénk megtapasztalni, hogy mennyi munka, erőfeszítés és kitartás rejlik ebben a fényes győzelemben. Ezúton is gratulálunk tehát a csapatnak, szép volt fiúk!!

Így daruzták ki a vízből a győztes katamaránt:

https://www.facebook.com/rsmdtmgc32hungary/videos/719637551929120/

Szeretnél még több PLC programozóval megismerkedni és eszmét cserélni? A zárt Facebook csoportunkkal találkoztál már? Kattints ide, lépj be a PLC-k és HMI-k iránt érdeklődők közösségébe, és legyél képben az újdonságokkal!