Komolyan érdeklődsz a PLC programozás iránt, és szívesen tudnál meg többet a szakma rejtelmeiről? Szívesen kapnál választ a “milyen az élet PLC programozóként” kérdésre olyan releváns személyektől, akik már hosszú évek óta aktívan dolgoznak a területen?

Folytatjuk nemrégiben indított tartalomsorozatunkat, amiben PLC programozókat kérdezünk a karrierjük indulásáról, az őket érintő kihívásokról, izgalmas projektekről, valamint a szakma jövőjéről.

Beszélgettünk már Pallagi Ádámmal és Zink Jánossal is, most pedig Zink Bence válaszolt a kérdéseinkre.

Nagyjából mióta dolgozol a PLC programozás területén?

Hivatalosan két éve, előtte édesapámtól lestem el hasznos praktikákat. Maga a terület mindig is érdekelt, aztán szép lassan úgy alakult, hogy egyre mélyebben belekerültem a PLC programozásba.

Mi motivált arra, hogy ezen a területen helyezkedj el?

Számos egyéb platformon programoztam már korábban is. Aztán nagyjából 2,5 éve egy ajánlás miatt tértem át Unitronics-ról Rievtech-re. Részben a kedvezőbb árazás miatt is döntött úgy a cég, hogy a kisebb projekteket csináljuk meg Rievtech PLC-vel. Egyre jobban megtetszett maga a platform, így rám bízták, hogy mélyedjek el benne minél inkább.

A végzettségednek és a tanulmányaidnak volt-e bármilyen köze ahhoz, hogy végül ezt a szakmát választottad?

Leginkább az informatikai végzettségem játszott közre, de a villanyszerelői szakvizsgám is hasznosnak bizonyult. A cégnél tulajdonképpen a villanyszerelési részleg igazgatóhelyetteseként dolgozom, és ezen a munkakörön belül programozom gyakorlatilag PLC-t is.

Milyen kezdeti nehézségeken kellett túllendülnöd a szakmai pályafutásod elején?

A legnagyobb kezdeti nehézséget az okozta, hogy át kellett állnom egy teljesen más programozó környezetről a létradiagram működésére. Meg kellett értenem a felépítését, a működését és a logikáját. Korábban teljesen más programozói környezetben dolgoztam, így időbe telt az átállás.

Szerinted milyen irányultság és gondolkodásmód kell ahhoz, hogy valaki a területen jól boldoguljon?

A területen történő boldoguláshoz önmagában nem elég megtanulni, hogy melyik utasítás mire való. Az igazi kulcs meg is érteni mindazt, amit a program csinál. Amennyiben sikerül átlátni a teljes működést, úgy a később felmerülő esetleges programozási hibák megtalálása is lényegesen egyszerűbb lesz.

Hozzávetőlegesen hány PLC programozói munka kivitelezésében vettél már részt?

A hivatalos PLC programozással kapcsolatos munkákat alapul véve nagyjából 18 projekt kivitelezésében vállaltam aktív szerepet. Az otthoni projektekkel is kalkulálva ez a szám bőven 30 felett van.

Melyik projektre vagy a legbüszkébb azok közül, amiken dolgoztál?

Nemrégiben volt a cégünknél egy konstrukciófrissítés, aminek én terveztem és építettem a komplett lelkét. Egy nagyméretű, elektromotorokkal meghajtott lemezollóról volt szó egyébként, ami a pillanat törtrésze alatt hasítja át akár a 4-5mm vastag acéllemezeket is.

A géphez tartozik egy vezérelt billenő tálca, valamint egy digitális ütköző a vágásméret pontos beállításához. Mindezek mellett olyan szenzorokkal is el van látva, amelyek a balesetvédelmet hivatottak szolgálni.

Bár korábban is PLC hajtotta, a szoftvert teljes mértékben át kellett írni, így mostanra jóval többet tud az eredeti verziónál. A projekt mintegy három teljes hetet vett igénybe, és személy szerint egyedül vittem véghez.

Volt/van-e olyan hobbi projekted, ami egyáltalán nem hétköznapi?

PLC vezérléssel megcsináltam itthon az egész házra a komplett riasztó rendszert, ami csaknem egy teljes éve hibátlanul működik. A rendszer szünetmentes tápegységgel ellátott, sorba kötve egy riasztó akkumulátorral, így áramszünet esetén is tökéletesen működik.

Az ajtóknál és ablakoknál érzékelőket kötöttem rá, továbbá része még a riasztórendszernek egy biztonsági kamera, ami riasztás esetén bekapcsol, a két szirénával együtt.

Melyik munka okozta a legtöbb nehézséget? Hogyan oldottad meg?

Az egyik projekt keretei között egy háromhengeres egyengető gépnek kellett az egész vezérlését megoldani. Itt merült fel először igényként, hogy a PLC-t párosítsuk HMI-vel. Vagyis egy nagyobb érintőképernyővel, ami mutatja az információkat, és segít a beállítások elvégzésében.

A nehézséget annak a kitapasztalása okozta, hogy miként is működik a PLC és HMI párosítása, hogyan kommunikál a két eszköz. A fő problémát egy bitváltás jelentette, amit a HMI-ről kellett volna irányítani, és a PLC-nek elvégezni.

Megoldásként az egész bitváltást megírtam Java nyelven, utána pedig papírra rajzoltam, hogyan is nézhetne ki mindez létradiagramon. Miután egy másik platformon megoldottam, majd lefordítottam a PLC nyelvére, működött a rendszer.

Mi az, amit a mai napig a legjobban kedvelsz ebben a szakmában?

Egyrészt szinte bármit meg lehet valósítani a PLC programozás segítségével, másrészt minden nagyobb projekt újabb kihívás elé állít, én pedig szeretem a kihívásokat.

Szerinted milyen készségekre, kompetenciákra, illetve milyen szakirányú végzettségre van szükség a PLC programozáshoz?

Véleményem szerint maga a szakirányú végzettség kevésbé lényeges. A területen történő sikeres érvényesülés csakis kizárólag azon múlik, hogy valakit mennyire érdekel, mennyire akar elmélyedni benne, mennyire akarja megérteni és megtanulni a PLC programozást.

Mi az a három tanács, amit egy kezdő PLC programozónak mondanál?

A legfontosabb, hogy ne megtanulni akarjuk a PLC programozást, hanem megérteni. Így könnyebben fogjuk megalkotni a programokat, miközben az esetleges hibák megtalálása is gyorsabban megy.

Fontos, hogy ne akarjuk belevágni a fejszénket egyből a legdrágább fába. Tehát ne a legdrágább eszközt vegyük meg mindjárt. Az egyszerűbb PLC-k segítségével könnyebben átláthatjuk magát a működést, ha pedig ezzel megvagyunk, akkor léphetünk előre szép folyamatosan.

Mindezek mellett amenyire csak lehet, célszerű kerülni a Block programozást. A PLC esetében sokkal inkább érdemes létrát használni, mert átláthatóbb, egyszerűbb és kevesebb hibalehetőséggel jár.

Hogy látod a szakma jövőjét? Egyetértesz azzal, hogy egyre több jó PLC programozóra lesz szükség a következő években?

Egyetértek vele, de fontosnak tartom hozzátenni, hogy elsősorban felkészült szakértőkre lesz szükség. A pontos és átgondolt tervezés szerepe az életünk számos területén felértékelődik, ami egyre mélyebb szaktudást igényel majd.

Szeretnél még több PLC programozóval megismerkedni és eszmét cserélni? A zárt Facebook csoportunkkal találkoztál már? Kattints ide, lépj be a PLC-k és HMI-k iránt érdeklődők közösségébe, és legyél képben az újdonságokkal!