Legújabb cikksorozatunkban neves PLC, valamint automatizálási gyártók történetét, küldetését és értékrendjét igyekszünk mélyrehatóan megmutatni. Sokak által ismert és elismert brandekről lesz tehát szó, amelyeknek a megismerése már csak az általuk forgalmazott minőségi termékek miatt is javasolt.

Elsőként a japán Omron Corporation sztoriját mutatjuk be részletesen, külön figyelmet szentelve a fontosabb mérföldköveknek, valamint a cég filozófiáját meghatározó alapelveknek.

A nadrágprés gyártásának és forgalmazásának ötlete, mint kiindulópont

Az Omron Corporation alapításának a felelevenítéséhez egészen 1930-ig kell visszarepülnünk az időben. Az alapító, Kazuma Tateisi ugyanis ekkortájt vállalkozott üzleti célból nadrágprés gyártására és értékesítésére, egész pontosan Kiotó városában.

Forrás: Twitter: @OmronAutomation https://twitter.com/OmronAutomation

A kezdetek nem voltak mentesek a megoldandó problémáktól és kihívásoktól. Komoly gondokat okozott például a nehézkes értékesítés, valamint a felesleges készletek mennyisége. A pénzügyi nehézségek leküzdése végett Kazuma Tateisi rákényszerült az eladások növelését célzó erőfeszítésekre, jó ideig mérsékelt sikerrel.

Az előtte tornyosuló problémák azonban pozitív hozzáadott értékkel is szolgáltak. Rajtuk keresztül ismerhette ugyanis fel a terjesztési csatornák fejlesztésének fontosságát, az üzleti szerződések jelentőségét, valamint a termékbemutatók és hirdetések eladásösztönzésben betöltött kiemelt szerepét.

Csupa olyan tényezőt, amelyek a mai napig kulcsfontosságúnak számítanak a mindennapi üzletvitelben.

Forrás: https://www.omron.com

Az Omron mára milliárdos vállalat, illetve világszerte elismert márkanév lett

„A cél felkészülni a társadalmi szükségletek kielégítésére, egyúttal megteremteni az ehhez szükséges, és áttörést hozó technológiát.”

A mondat értelmezhető akár filozófiaként vagy mottóként is, az Omron 70 évnél is hosszabb történetében mindenesetre kiemelt szerepet játszik. Ez a szellemiség vezette a kezdetben köszörűvel és nadrágvasalóval próbálkozó Kazuma Tateisi-t ahhoz a lépéshez, hogy kórházak szükségleteit elégítse ki a gyorsabb röntgenidőzítők terén.

A briliáns feltaláló és állhatatos üzletember így indította útjára 1933-ban a Tateisi Electric Manufacturing Co. nevű vállalatot, és ahogy mondani szokás, a többi már történelem. Az Omron Corporation mára 5,5 milliárd dolláros forgalmával vezető szerepet tölt be a szenzorok és szabályozástechnika területén, 35 ezernél is több alkalmazottat foglalkoztatva a világ 36 országában.

Innovatív fejlesztések, amiket az Omronnak köszönhetünk

Megannyi olyan innovatív ötlet és fejlesztés fűződik az Omron munkatársainak tevékenységéhez, amelyek valósággal forradalmasították a hétköznapjainkat. Egyaránt említhetjük példaként az

  • induktív közelítéskapcsolót;
  • a közlekedési lámpákat;
  • a jegykiadó automatát;
  • a teljesen automatizált vasúti rendszereket;
  • vagy az automatikus diagnosztikai berendezéseket a rákos sejtek kezelésére.

Többek között az ipari automatizálás, a háztartási és irodai berendezések, az autók, a szociális és pénzügyi rendszerek, valamint az egészségügy területén egyaránt tetten érhető az Omron munkásságának a pozitív hozadéka.

Forrás: https://successstory.com/companies/omron

Mindez kevésbé meglepő a vállalati küldetés fényében, ami „az élet javítása, valamint a hozzájárulás egy jobb társadalom érdekében”. A vállalati működést meghatározó értékek pedig

  • a társadalmi igények által vezérelt innováció;
  • a kihívás önmagunkkal szemben;
  • illetve a tisztelet mindenki irányába.

Az Omron márkával kapcsolatos egyéb érdekességek

Maga a cég, illetve a márka elnevezése az Omuro-ból származik. Az egykoron Japánban álló, ősi templom nevére utal.

Május 10-e évről évre fontos dátum minden vállalati alkalmazott életében. A cég alapításának évfordulóján ugyanis világszerte minden Omron alkalmazott önkéntes munkát vállal, mégpedig különböző társadalmi célokat támogatva ezáltal.

Végül még egy érdekesség: kevesen tudják, de a világ első online bankjegykiadó automatájának a fejlesztése szintén az Omron nevéhez fűződik, még 1971-ben.

Szeretnél még több PLC programozóval megismerkedni és eszmét cserélni? A zárt Facebook csoportunkkal találkoztál már? Kattints ide, lépj be a PLC-k és HMI-k iránt érdeklődők közösségébe, és legyél képben az újdonságokkal!