Nemrégiben útjára indított cikksorozatunkban neves PLC, illetve automatizálási gyártók történetét, küldetését és értékrendjét, illetve innovatív fejlesztéseit mutatjuk be.

Sokak által ismert és elismert brandekről van szó, amelyeknek az indulása mindenképp külön cikket érdemel.

A japán Omron bemutatását követően ezúttal a Siemens történetével foglalkozunk.

A Siemens korai története dióhéjban

A németországi Lenthe nevű településről származó Siemens család 14 gyermeke körül hárman is az ipar történelmének jeles képviselőjévé váltak:

 • Carl Wilhelm Siemens Angliában Sir William néven vált ismertté, mégpedig az úgynevezett Siemens-Martin acélgyártási eljárás kidolgozójaként;
 • August Friedrich Siemens a nagy hőfokú olvasztókemencék és a tüzeléstechnika korszerűsítésének terén alkotott nagyot;
 • de a leginkább maradandót mégis Werner Siemens hozta létre a mai Siemens AG ősének alapításával.

Werner Siemens úgy maradt fenn a köztudatban, mint a modern elektronika egyik úttörője. Hozzá kapcsolható – többek között – a dinamó elv, vagy a Morse-kód helyettesítését szolgáló innovatív távíró létrehozása is.

Utóbbi találmány tökéletesítése végett Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske néven alapított céget 1847. október 1-jén, amely a mai Siemens AG elődjének számított. A vállalkozás gyorsan a nemzetközi színtérre lépett, köszönhetően Werner fivéreinek. Sir William Siemens ugyanis Angliában, Carl von Siemens pedig Szentpéterváron képviselte a vállalatot.

Az úttörő fejlesztésék pedig valósággal egymást érték:

 • 1848-ban Európa akkoriban leghosszabbnak számító távíró vonalát épült Berlin és Frankfurt am Main között;
 • az 1881-s évben pedig az első elektromos közvilágítási hálózat is megszületett az angliai Godalming-ban, amihez az energiát még egy vízimalom által hajtott generátor biztosította.

Az egy ideig Siemens & Halske néven futó cég az 1920-30-as években elsősorban rádiók és televíziók készítésével foglalkozott, hogy aztán 1966-tól már Siemens AG néven robbanjon be a köztudatba.

Egyébként 1968-ig maradt a vállalat vezetése a család kezében. Egészen a 2007-es esztendőig német származású személy vezette az óriásra nőtt vállalatot, hogy aztán az osztrák Peter Löscher vegye át a vezetést és irányítson mind a mai napig.

A Siemens működését meghatározó alapelvekről

„Folyamatos fejlődésünk kulcsa a tanulás”

„Együttműködésünknek nincsenek határai”

„Felelősséggel viseltetünk a társadalom iránt”

„Ügyfeleink igényei határozzák meg tevékenységünket”

„Innovációink alakítják a jövőt”

„A kiemelkedő eredmények titka a korszerű vezetés”

Az alapelvek megfogalmazása és fegyelmezett betartása azt a célkitűzést hivatott szolgálni, hogy a Siemens továbbra is a világ élvonalában maradó vállalatcsoport legyen.

Egyébként az alapelveket még 1997-ben fogadták el, amikor egy teljes mértékben megújított stratégia alapjait kívánták lerakni, és aztán valamennyi Siemens vállalatra kiterjeszteni.

A vállalat tevékenységét átható innovatív szellemiség

Természetesen a világhírű márka bemutatásából az innováció szerepét sem hagyhatjuk ki. Annál is inkább, mivel a brand a kezdetektől fogva élen járt a fejlesztésekkel, folyamatosan megújulva, erőteljes víziókkal és alkotó fantáziával megtámogatva.

Jól példázza ezt az előremutató gondolkodást, hogy Siemens háza táján minden nyolcadik dolgozó a kutatási és fejlesztési területen tevékenykedik. Nem is a véletlen műve, hogy éves szinten mintegy 8 ezer találmányi bejelentés fűződik a nevükhöz.

A szabadalomként bejegyzett találmányok terén sem állnak rosszul, az 50 ezres nagyságrend ugyanis egyenesen a világ élvonalába repíti a Siemens tevékenységét.

A Siemens szerteágazó profilja és tevékenységei

„Egyértelműen és mindenekfelett profitorientált szervezet” – így tekint magára a szervezet, és ennek mentén igyekszik összefogni a tevékenységeit is. Tehát a cégcsoporton belül nem ragadnak le egy-egy területnél, hanem bátran nyitnak a komoly potenciállal bíró, új üzletágak felé.

A Siemens napjainkban ezen ágazatok mentén igyekszik csoportosítani az erőforrásait:

 • energiaszolgáltatás;
 • digitalizáció, kommunikáció és információ technológia;
 • automatizálás és mesterséges intelligencia;
 • energiatermelés, -szállítás és –elosztás;
 • orvostudomány
 • világítás technika

Szeretnél még több PLC programozóval megismerkedni és eszmét cserélni? A zárt Facebook csoportunkkal találkoztál már? Kattints ide, lépj be a PLC-k és HMI-k iránt érdeklődők közösségébe, és legyél képben az újdonságokkal!