A neves PLC, illetve automatizálási gyártók történetét, illetve innovatív fejlesztéseit bemutató cikksorozatunkban ezúttal a Moeller márka, illetve vállalat sztoriját göngyölítettük fel.

Mivel a PLC programozást gyakorlók, illetve a terület iránt érdeklődők körében meglehetősen ismert és sokak által kedvelt márkáról van szó, ezért a vállalat születésének a körülményei minden bizonnyal sok érdekességet tartogatnak.

A japán Omron, majd a Siemens bemutatása után tehát most a Moeller történetével foglalkozunk.

Ma PLC eszközöket köszönhetünk nekik, először viszont kapcsolókészülékeket gyártottak

Amikor az 1899-es évben Franz Klöckner megalapította a ma világhírű márka elődjét, kezdetben még kapcsolókészülékek gyártása volt a fő tevékenység.

Hein Moeller 1911-ben mérnökként csatlakozott a vállalathoz, 1925-től kezdve pedig már kizárólagos tulajdonosként kormányozta a vállalatot.

Hogy az évtizedek során milyen szép növekedést sikerült produkálniuk, azt remekül példázza, hogy 1950-re a cégnél már 1500 alkalmazott dolgozott, Belgiumban pedig az első leányvállalatot alapították.

Ekkoriban egyébként a vállalkozás már Klöckner-Moeller néven futott. A következő jelentős mérföldkő az 1988-as esztendő, amikor a cégcsoport első ízben érte el az egymilliárd márkás éves forgalmat.

A növekedés továbbra sem állt le, az 1999-es 100 éves jubileumot pedig már ismét új elnevezéssel, Moeller néven ünnepelte a cégcsoport. Ahogy később kiderült, messze nem ez volt az utolsó névváltoztatás a vállalat életében.

A Moeller cégcsoport 100%-os felvásárlásához vezető út

A 2003-as évre datálható annak a folyamatnak a kezdete, amikor a Moeller cégcsoport felvásárlása gyakorlatilag kezdetét vette. Első körben befektetők egy csoportja a Moeller család részvényeit szerezte meg.

Ezzel párhuzamosan szép lassan végbement egy stratégiai átszervezés is. Ennek keretei között a cégcsoport egyrészt elbúcsúzott a periférikus tevékenységektől, illetve kivonta magát a jövedelmet nem hozó üzleti területek mindegyikéről.

Ennek a folyamatnak, valamint az újdonsült részvényeseknek hála a Moeller ismételten szert tett a tartós működéshez elengedhetetlen pénzügyi stabilitásra. A stratégia középpontjába pedig az ipari- és épületautomatizálás alap üzletágai kerültek.

Két évvel később, vagyis 2005 szeptemberében az angol tulajdonú Dougthy Hanson & Co. magánjogi társaság szerzett a Moeller csoportban 75% többségi részesedést. Innen pedig egyetlen fontos lépés vezetett a teljes felvásárláshoz.

A tényleges dátum 2008. április 4-e. Az amerikai Eaton Corporation ekkor vásárolta fel 100%-ban a Moeller Csoportot. A tranzakció értelmében az Eaton kizárólagos tulajdonos lett, a Moeller pedig az Eaton Villamosipari Csoportjának vezető cégévé vált.

Az egyesülés nem volt véletlen. Az egyértelmű célkitűzés a két cég erőinek egyesítésén keresztül vezető pozíciót létrehozni és elfoglalni a villamosipari ágazatban.

A Moeller cégcsoport tevékenysége Magyarországon

A Klöckner-Moeller márkanév minden bizonnyal nem cseng ismeretlenül a PLC programozás iránt érdeklődők, illetve a területen dolgozók számára. Merthogy a vállalkozás hosszabb ideje tevékenykedik már Magyarországon.

Mégpedig úgy, mint a kifogástalan minőségű, és nem utolsó sorban megbízható elektromos és elektronikus ipari készülékek és berendezések gyártója. Egész pontosan az 1995-ös volt az az év, amikor Klöckner Moeller Hungaria Kft. néven a kizárólagos tulajdonú magyarországi leányvállalatot megalapították.

Mondhatni, a vállalat azóta is remekül prosperál és jön ki újabb innovatív fejlesztésekkel, a felhasználók legnagyobb örömére. A névváltoztatás azonban itt is megtörtént, hiszen a Moeller Electric Kft. hivatalos neve 2010. májustól már Eaton Industries Kft. Mindez szerencsére a márka által képviselt minőséget nem érintette negatív előjellel.

Szeretnél még több PLC programozóval megismerkedni és eszmét cserélni? A zárt Facebook csoportunkkal találkoztál már? Kattints ide, lépj be a PLC-k és HMI-k iránt érdeklődők közösségébe, és legyél képben az újdonságokkal!