Foglalkoztat már egy ideje a PLC programozás területe, és szívesen ismernéd meg mélyre hatóan a szakma rejtelmeit? Szeretnél olyan gyakorlott személyektől választ kapni a “milyen az élet PLC programozóként” kérdésre, akik a hosszú évek alatt rengeteget tapasztaltak már a szakmában?

Folytatjuk azt a korábban indított tartalomsorozatunkat, amiben sokat látott és tapasztalt szakembereket kérdezünk a karrierjük indulásáról, az őket érintő kihívásokról, izgalmas projektekről, valamint a szakma jövőjéről.

Korábban interjú alanyunk volt már Pallagi Ádám, Zink János, Zink Bence és Pál Csaba. Ezúttal pedig Hrabovszky János válaszolt a kérdéseinkre, amik főként a PLC programozás szépségeire és kihívásaira irányultak.

Nagyjából mióta dolgozol a PLC programozás területén?

1993-óta foglalkozom a PLC programozással.

Mi motivált arra, hogy kifejezetten ezt a munkát akard csinálni?

Az életutam a vezérléstechnika körül mozgott, az elektronikával pedig már 1972-től foglalkozom. A feladatok megoldása egyrészt a tudás, másrészt az eszközök fejlődésével egyre egyszerűbbé és átláthatóbbá vált, miközben a megoldások egyre színesebbek és látványosabbak lettek. Ezen felül mindig is szerettem megismerni az új megoldásokat, a korszerű eszközöket.

Mi motivált a PLC programozás oktatására?

Mindig emberek irányításával foglalkoztam. Ha az általam vezetettek nem tudták a készülékeket megjavítani, akkor nekem kellett menni. Ez kellő motivációt jelentett arra, hogy olyan szinten magyarázzak el minden lényeges tudnivalót, hogy ők azt el tudják sajátítani.

Mivel ez elég jól sikerült, így belevágtam az oktatásba, és viszonylag hamar sikerült is rátalálnom a megfelelő hangra.

Szerinted milyen irányultság és gondolkodásmód kell ahhoz, hogy valaki a területen jól boldoguljon?

Szerintem a jó program egyrészt a folyamat, másrészt az alkalmazott berendezések működési határainak megismerésével kezdődik. Az volna a legjobb, ha a kezelő fejével tudnánk gondolkodni, hiszen ő fogja használni magát a berendezést.

A működési leírást mindenképp a tervezővel kell tisztázni, és már itt kiszűrni a hibákat. Sajnos nem mindenki gondolkodik a logika mentén, így „bolondbiztosra” kell tervezni. El kell tudni képzelni a rendszer működését, főleg a meghibásodásokat. Ezek előre látása sokat segít.

Szerinted mennyire képes felkészíteni a középiskola a mai fiatalokat arra, hogy elhelyezkedjenek PLC programozóként?

Azt szeretném megtanítani, hogy a tanulók képesek legyenek programot készíteni egy berendezés leírása, áramutas rajza vagy kézi működése alapján.

Hozzávetőlegesen hány diákot indítottál el a PLC programozói pálya irányába?

Nagyjából harmincra tehető azoknak a diákoknak a száma, akiket én indítottam el a PLC programozói pálya felé.

Van olyan iskolai PLC-vel kapcsolatos projekt, amit szívesen kiemelnél?

Minden évben sikerül olyan gépet elkészíteni, ami PLC segítségével működtethető. Építettünk már többek között beültető gépet, HMI-s daruvezérlést, vagy például kisvasutat négy állomással.

Mi okozza a legnagyobb kihívást a munkád során?

A tanulók induló szintjét kell eltalálni, majd pedig valami érdekes, gyorsan kézzel fogható, működő darabot létrehozni. Ez sokszor okoz kihívást.

Volt/van-e olyan “hobby projekted”, aminek a kivitelezésén a normál munkavégzés mellett puszta érdeklődésből dolgoztál?

Már abban a korban vagyok, hogy elég sok időm jut ilyen jellegű elfoglaltságokra. Jelenleg például egy hajlító gépen dolgozom.

Van olyan személy, akit mentornak neveznél? Aki elindított a PLC programozás, vagy az oktatás irányába?

Dr. prof. Ajtonyi István volt ez a személy, aki sajnos már nincs közöttünk.

Mi az, amit a mai napig a legjobban kedvelsz a szakmában?

Megnyomom a gombot, és úgy működik minden, ahogyan kell. Ez az, amit mind a mai napig a legjobban kedvelek a szakmában.

Szerinted milyen készségekre, kompetenciákra, illetve milyen szakirányú végzettségre van szükség a PLC programozáshoz? Szükséges-e egyetemi végzettség, vagy OKJ?

Sok olyan kollégám van, akik maguktól tanulták meg a szakmát. Ha a tanulóimat veszem alapul, akkor nem a legokosabbnak kell lenni. Sokkal inkább akarni kell, csinálni és kipróbálni mindent. Ezen felül fontos, hogy legyen meg a logikus gondolkodás, az alapos elektronikai ismeretekkel együtt.

Mi az a három tanács, amit egy kezdő, PLC programozás iránt érdeklődő személynek tanácsolnál?

Először is vegyen egy kis PLC-t, és kezdje el írni a programokat szép sorban. Másodszor próbáljon ki mindent, amire csak lehetősége nyílik. Harmadszor pedig készítsen magának sok jegyzetet.

Hogyan látod a szakma jövőjét? Egyetértesz abban, hogy egyre több jó PLC szakértőre lesz szükség a következő években / évtizedekben?

Az automatizálás növekedése, az okos otthonok, az internetes elérhetőség, valamint a távfelügyeletek miatt egyre intelligensebbek lesznek a berendezések. Ezeket egyértelműen a megfelelő szakembereknek kell egyrészt elkészíteni, majd pedig felügyelni.

Szeretnél még több PLC programozóval megismerkedni és eszmét cserélni? A zárt Facebook csoportunkkal találkoztál már? Kattints ide, lépj be a PLC-k és HMI-k iránt érdeklődők közösségébe, és legyél képben az újdonságokkal!