Hogyha erőteljesen érdeklődsz a PLC programozás és az ipari automatizálás iránt, akkor minden bizonnyal a kompressziós ellenállás-szekrény fogalmával is találkoztál már. Csakúgy, mint az Allen-Bradley vállalat termékeivel, akik egyébként a kezdetek kezdetén pontosan ilyen szekrények gyártásával foglalkoztak.

Biztosan kitaláltad már, hogy folytatjuk a neves PLC, illetve automatizálási gyártók történetét  ismertető sorozatunkat, mégpedig az 1903-ban Rockwell Automation néven alapított Allen Bradley sztori felelevenítésével.

Egyrészt felidézzük a vállalat történetének jelentős mérföldköveit, emellett pedig az általuk képviselt filozófiára, illetve ügyfélközpontú szemléletmódra szintén kitérünk.

Az Allen-Bradley vállalat létrejöttének kezdeti lépései

A történet 1903-ban vette kezdetét, amikor Lynde Bradley és Dr. Stanton Allen megalapították a Compression Rheostat Company-t, méghozzá 1000 dollárnyi kezdeti befektetéssel. Egyébként a vállalat neve 6 évvel később változott Allen-Bradley Company-ra.

Minden bizonnyal kezdettől fogva tudatosan és eredményesen dolgoztak, hiszen 1904-ben a cég egyik első kereskedelmi forgalomban gyártott daru-vezérlőjét már ki is állították a St. Louis-i világkiállításon.

Termékfejlesztési szempontból aztán az 1920-as év számított komolyabb mérföldkőnek. Merthogy ekkor dobták piacra első ízben a “Bradleystat” ellenálló-szekrényt, ami egyébként az autók műszerfalaiban és rádióiban alkalmazható. A fogadtatás teljes mértékben pozitív volt, így 1924-re a „Bradleystat” eladási statisztikái az 1.161.380 dollárnál álltak meg.

Háború, majd pedig berendezkedés a globális színtérre

1944-ben a vállalat igyekezett alkalmazkodni az aktuális politikai és gazdasági helyzethez, így a megrendelések 80 százaléka egyértelműen a háborús igények kiszolgálására összpontosult: konkrétabban az ipari vezérlésre, másrészt az elektromos alkatrészekre.

Aztán a háborút követő évtizedek az új irányok keresésével teltek, emiatt is válhatott 1969-ben az angliai Bletchley-ben található Allen-Bradley U.K. Ltd. a vállalat legelső Észak-Amerikán kívüli üzemévé.

A tendencia pedig tovább erősödött, így a 80-as évekre globális méretűvé gyarapodó vállalkozás a bűvös egymilliárd dolláros éves árbevételi határt is átléphette. A folyamatos fejlődés pedig szép lassan a nagyobb befektetők figyelmét is felkeltette.

Végül a Rockwell International 1,651 milliárd dollárért cserébe vásárolta meg az Allen-Bradley-t, amely addigra az ipari automatizálási berendezések piacán Észak-Amerika szerte vezető szerepet betöltő piaci szereplőnek számított.

A PLC programozás korszerű megoldásaihoz vezető lépések

PLC programozói szempontból fontos lépés volt, amikor 1994-ben az Allen-Bradley szoftvervonal egyesült az ICOM vonallal. Miért volt ez jelentős lépés? Mert így alakulhatott meg a Rockwell Software Inc, az automatizálási piacon működő szoftverek fejlesztésében és támogatásában világszerte vezető vállalat.

A kétezres évek jelentősebb eseményei kapcsán az Intel nagy teljesítményű hálózati processzor-technológiájának az ipari automatizálási alkalmazásokba történő kiterjesztése említhető még.

Csakúgy, mint Rockwell Automation és a Cisco Systems szövetsége. Utóbbi a vállalati hálózatok integrációjának egyszerűsítését célozta a termelési információk áramlásának és biztonságának javítása érdekében.

Szintén jelentős mérföldkőnek számított a „hallgat – gondolkodik – megold” koncepció, ami a vállalat által képviselt szemlélet központi elemévé vált. Mégpedig az ügyfelek igényeinek minél magasabb szintű kiszolgálását célozva.

Részben ennek is volt köszönhető, hogy a 2012-es esztendőben az Ethisphere Institute immáron negyedik alkalommal ismerte el a Rockwell Automationt a “világ legetikusabb vállalatai” között.

Az Allen-Bradley készülékek létrehozása mögött rejlő filozófia

A vállalat kötelékében az “intelligens, biztonságos, fenntartható gyártás” elősegítése körül csoportosul minden erőfeszítés. Ez jelenti tehát az alapot, továbbá ez a központi mozgatórugója valamennyi innovatív fejlesztésnek.

Ma már nem az alacsony képzettségű munkavállalók sokaságára jelenti ugyanis a leghatékonyabb eszközt a munka elvégzéséhez. Sokkal inkább a gyárak biztonságosabbá, termelékenyebbé és fenntarthatóbbá tétele a kulcs, elsősorban automatizált rendszerek alkalmazásával.

Az ügyfeleiket kiszolgáló gyártóknak tehát hatékonyabbnak és produktívabbnak kell lenniük, mint valaha. Az Allen-Bradley termékeket létrehozó Rockwell-nél eltökélt szándék, hogy ebben tényleges segítséget nyújtsanak.

Szeretnél még több PLC programozóval megismerkedni és eszmét cserélni? A zárt Facebook csoportunkkal találkoztál már? Kattints ide, lépj be a PLC-k és HMI-k iránt érdeklődők közösségébe, és legyél képben az újdonságokkal!