A PLC programozás területén dolgozva óriásit lendíthetsz a személyes hatékonyságodon, ha lehetőség szerint igyekszel elkerülni azokat a hibákat, amikbe a szakmában sokan belefutnak.

Hogy segítsünk neked ebben, az alábbi videón inspirálódva összeszedtük neked a PLC programozás terén tapasztalható 5 leggyakoribb hibát. Megmutatjuk, miért érdemes kerülnöd őket, és mik a kiküszöbölésük eredményes módjai.

#1 hiba hogyha indokolatlanul fordítasz energiát a program írására

„Várjatok, PLC programozóként nekem a program írása a munkám része” – mondhatod jogosan. Úgyhogy mindjárt kifejtjük, mire is gondoltunk pontosan. Hibáról egész pontosan akkor beszélhetünk, ha indokolatlan módon fordítasz időt és energiát a program megírására.

Jó eséllyel korábban már megírták azt a programot, amire éppen szükséged van. Vagyis más dolgod nincs is, mint megkeresni a szükséges programot vagy program részletet, ami közel megegyezik az általad keresett verzióval.

Így már csak arra a gépre vagy projektre kell csak alakítanod, amin épp dolgozol. Ráadásul nemcsak a munka menete válik gyorsabbá, hanem a hibázás lehetőségét is a nullára redukálhatod.

#2 hibaha anélkül változtatsz a programon, hogy értenéd azt

Önmagában az még nem feltétlenül jelent hibát, ha át akarsz írni egy programot. A bonyodalmak akkor jelentkeznek, amikor ezt anélkül teszed, hogy teljesen értenéd azt. Szóval, kezdd a folyamatot a megértéssel, és csak utána menj tovább a változtatásokkal.

Ennek több előnye is lesz. Egyrészt biztosabbá válsz a dolgodban, miközben a teszteknél is hatékonyabb leszel. Mivel a változtatások során nem jönnek majd a mellényúlások, ezért gyorsabban és bátrabban nyúlhatsz a programokhoz, egyúttal új metódusokat sajátítasz el.

#3 hiba – ha nem követed a precedenst

„Járt utat járatlanért el ne hagyj” – legalábbis az ismert mondás szerint. Ha a PLC programozásról és a kódolásról beszélünk, akkor nehéz volna vitatkozni az igazságtartalmával. Ne térj tehát le a járt útról és kövesd a precedenst.

Ez egyébként nem is annyira a funkcionalitás, hanem az olvashatóság miatt fontos. Egy inkonzisztens kód nehezíti az olvasást, bonyolítja a változtatások eszközölését, ráadásul több hibaforrást is rejt magában. A következetes kódolást mindig egyszerűbb olvasni, emiatt ahol csak lehet, ott inkább másolj és maradj konzisztens.

#4 hiba – hogyha egyre másra halmozod a funkciókat

Legyünk őszinték, a különféle funkciók hozzáadását mindenki szereti. Pedig nem árt gondolni az érem másik oldalára is, mielőtt még egy plusz (és sokszor) felesleges funkciót beleszuszakolsz a programba.

A serpenyő másik oldalán ugyanis a kód összetettebbé válik, emiatt nehezebb lesz megérteni vagy olvasni. Nem beszélve az így generált plusz fejlesztési időről, vagy a többi gépen történő nehezebb alkalmazhatóságról.

Ráadásul, ha a funkciók beépítése során megmaradsz a racionalitásnál, azzal a felsorolt tényezők mellett több PLC programozó tudja majd használni a kódot, vagyis plusz értéket teremtettél.

#5 hiba – ha csak felületes munkát végzel a kommentelésnél

Hogy szó szerint idézzük a videóban elhangzottakat, „think big picture”. Vagyis gondolkodj a nagy képben és tartsd szem előtt a következő alapelvet: „a komment mutat rá arra, hogy mit csinál a kód – a kód pedig arra világít rá, hogyan is valósul meg mindez”.

Ha megtekintenéd a cikk alapjául szolgáló eredeti videót angol nyelven, azt ide kattintva teheted meg.

Szeretnél még több PLC programozóval megismerkedni és eszmét cserélni? A zárt Facebook csoportunkkal találkoztál már? Kattints ide, lépj be a PLC-k és HMI-k iránt érdeklődők közösségébe, és legyél képben az újdonságokkal!