Hello, Lilla vagyok, csavarhúzót csak ikea bútor összeszerelésnél használtam eddig, a műszaki ismereteim kimerülnek villanykörte kicserélésében és most belefogok egy orchidea életbentartásába PLC segítségével.

Ez az új sorozat a blogon az én küzdelmeimet és sikereimet dokumentálja, miközben a legelső és legalapvetőbb lépésektől kezdve a kész feladatig beszámolok mindenről. Egyben biztos lehetsz kedves olvasó, ha nekem sikerült, Neked is biztosan fog! Ezért ha érdekel a PLC programozás, de még nincs sok tapasztalatod ezen a területen, olvass tovább mert ez a blogcikk pont neked való!


A feladat

Az orhidea kényes jószág, naponta 18 óra fényre van szüksége, 50%-os páratartalomban érzi jól magát és 25-28 Celsius-fok közötti hőmérsékletet kell biztosítani neki. A PLC-vel tehát a páratartalmat, a hőmérsékletet és a fényt is vezérelni kell, hogy megfelelő gondoskodást kapjon. Mivel ez egy elég komplex feladat, kisebb részfeladatokra bontva haladok szépen sorban és a világítás lesz az első kihívás, amit megkísérelek megoldani.


Az eszközök

Ebben a blogcikkben a kezdeti lépésektől a PLC bekötéséig jutottam el, amire az alábbi eszközök voltak a segítségemre:

 • Vezetékek: 0,75mm2 és 1,5 mm2-es, amelyeket mindkét végén megszabadítottam a szigeteléstől 5-8 mm hosszan
 • 230 V-os tápkábel
 • Érvéghüvely: fehér 0,75 mm2-es vezetékre való és piros ami pedig a 1,5 mm2-es vezetékre
 • Multiméter aminek piros vezetékét a V, fekete vezetékét pedig az COM  ponthoz csatlakoztattam
 • RCBO: áram-védőkapcsoló beépített túláram védelemmel
 • Rievtech tápegység
 • Rievtech Starter Kit
 • C sín
 • Csillag csavarhúzó
 • Csípőfogó
 • Krimplőfogó
 • Sorkapocsok

Kezdetek

 1. lépés: A konnektor ellenőrzése.

Elsőként ellenőriznem kellet a konnektort, ami majd árammal látja el a PLC-t, ezért bekapcsoltam a Multimétert 600 V AC állásba, majd az egyik mérőcsúcsot a konnektor kis földelő lemezéhez érintettem, a másikat pedig az egyik, majd másik furatába. A bal oldalinál 230-as értéket mutatott a műszer, a jobb oldaliban pedig 0-át. Ebből kiderült, hogy a balodali a Fázis, a jobb oldali pedig a Nulla lesz.

Amennyiben egyik esetében sem mutat értéket a műszer, az azt jelenti, hogy nincs földelés és ez ÉLETVESZÉLYES!

Ezt követően az egyik mérőcsúcsot az egyik, a másikat pedig a másik furatba dugtam, hogy ezzel a Nulla és a Fázis közötti értéket ellenőrizzem. Ennek a mérésnek a során szintén 230 körüli értéket kaptam, tehát minden rendben, mehettem tovább.

 1. lépés: Fő a biztonság.

A biztonság garantálásához a konnektorba egy köztes Fi-relé dugaljt csatlakoztattam, amely feladata röviden az emberi testen árfolyó hibaáram érzékelésekor a hálózati feszültség lekapcsolása. Ez az eszköz egyfajta őrangyalként lekapcsol mielött nagyon megrázna az áram. Azért remélem kicsit sem fog…

A dugaljon található egy teszt és egy reset gomb is. A teszt gomb megnyomására lekapcsolja a kimenő feszültséget és 3 alkalommal ki is kell próbálni, hogy megbizonyosodjunk róla, működik-e.

Amennyiben van másik Fi-relé is a házban, lehetséges, hogy az is le fog oldalni a teszt során.

A teszt elvégzését követően megnyomtam a reset gombot és haladtam is tovább a tápegység felé, ami a hálózati 230 V AC-t átalakítja 24 V DC-re.

A tápegység és a konnektor összekötésére a 230 V -os tápkábel kábel való, amely dugvillában végződik. A másik feléből 3 vezeték lóg ki és úgy mutat, mintha egy csúnya balaset történt volna vele korábban. A vezetékek különböző színüek:


 • barna, ami a Fázis vezető, így az L bemenethez rögzítettem a tápegységen
 • kék, ami a Nulla vezető, így az N bemenethez rögzítettem
 • végül egy földelésért felelős zöld, amit pedig a körszerű jelzéshez, a PE ponthoz.

Amikor minden a helyére került kipróbáltam, hogy működik-e. A köztes Fi-relé dugaljt bedugtam a konnektorba, abba bedugtam a járatókábelt és a tápegységen felvillant egy zöld ledfény, tehát működik. 🙂

A biztonság kedvéért meg is kell mérni, ezért ismét elővettem a multimétert, amit ezúttal 200 V DC állásba tettem, a piros mérőcsúcsot a tápegység kimenetének a (+) ponjához érintettem, a fekete mérőcsúcsot pedig értelem szerűen a (-)-hoz.

Az érték kezdetben kicsit ugrált, majd megállapodott 24-nél, így mehettem is tovább. Következő lépéséként megcseréltem a mérőcsúcsokat, a pirossal mértem a (-)-at és a feketével a (+)-at. Ebben az esetben (-24)-et kell, hogy mutasson a multiméter. Szeretncsére ez is megtörtént.


A PLC bekötése

Először is elővettem a C sínt és rátettem az áramvédő kapcsolót. A tápegységből átkötöttem a barna Fázis vezető vezetéket a kismegszakító L bemenethez, a jobb oldali N bemenethez pedig a kék Null vezető vezetéket.

A sínen következő elemként a tápegység kapott helyet, aminek az L bemenetét összekötöttem a kismegszakító baloldali kimenetével egy 1,5 mm2 fekete vezeték és piros érvégnyűrű segítségével.

Majd ugyan ezt elvégeztem a jobb oldali kimenettel és a tápegység N bemenetével is egy 1,5 mm2 világoskék vezetékkel és piros érvéghüvellyel, ahogyan a képen látható.

A tápagységet a C sínen egy sorkapocs követi, ami két részből, egy emeleti (+) és egy földszinti (-) részből áll. Funkciója, hogy eloszlassa a feszültséget.

A következő lépés során egy 0,75 mm2-es barna vezetékkel a tápegység (+) kimenetét kötöttem össze a sorkapocs emeleti részével, a tápegység (-) kimenetét pedig egy 0,75 mm2-es fehér vezetékkel a sorkapocs földszinti részével.

Ellenőrzés képpen ismét bedugtam a járatókábelt a Fi-relébe, felkapcsoltam a kismegszakítót és a tápegységen a zöld led ismét kigyulladt, tehát eddig minden működik! Szükséges ismét mindent megmérni multiméterrel is, hogy biztosan minden rendben legyen. Ebben az esetben a mérőcsúcsokat a sokapocs emeleti illetve földszinti részéhez kell érinteni.

Az ellenőrzést követően kihúztam a dugaljt a konnektroból és lekapcsoltam a kismegszakítót.

A PLC bekötéséhez elővettem egy barna vezetéket, miután a fogóval lefejtettem 5 mm hosszan a műanyag borítást, 1-1 fehér érvéghüvelyt erősítettem rá a krimplőfogó megfelelő méretű vájatával. A sorkapcsoló emelieti részét összekötöttem a PLC L+ pontjával, a földszinti részét pedig egy fehér vezeték segítségével szintén fehér érvéghüvellyel a PLC M bemenetéhez kötöttem.

A bekötés ezzel elkészült, és amint a rendszert csatlakoztattam a hálózathoz és felkapcsoltam a kismegszakítót, egyből fel is villant az üdvözlő üzenet a PLC kijelzőjén:

“Welcome to Rievtech”

A következő részben a programozási nyelvvel fogok megismerkedni. Hogyha tetszett a cikk iratkozz fel a hírlevélre és értesülj a következő részek megjelenéséről!

A zárt Facebook csoportunkhoz csatlakoztál már? Kattints ide, lépj be a PLC-k és HMI-k iránt érdeklődők közösségébe, és legyél képben az újdonságokkal.