A PLC gyakorlati alkalmazása során számos olyan vezérlési feladat állhat elő, amikor egyértelműen szükség van az egyes logikai funkciók alkalmazására. A cikkben ezeket a funkciókat mutatjuk be, konkrét példákat hozva a hétköznapi felhasználásukra.

Egyszerű gyakorlati példa a PLC logikai funkciók szemléltetésére

A minél szimplább példa kedvéért nézzünk egy automata fúrógépet. Feltételként meghatározhatjuk, hogy a fúrómotor akkor lépjen működébe, amikor a végálláskapcsolók szintén be vannak kapcsolva. Ez a feltétel a munkafelület helyzetével együtt a fúrómotor pozícióját is a munkafelület részeként indikálja.

Így működik a gyakorlatban  a PLC AND (ÉS) logikai funkciója. Tehát A, illetve B feltételnek egyaránt jelen kell lennie az elvárt kimenetel megvalósulásához.

Az OR (VAGY) funkció gyakorlati szemléltetése

Az OR (VAGY) logikai funkció lényegének szemléltetéséhez vegyünk alapul egy elektromos áramkört. Ennél a példánál a kimenet akkor kerül bekapcsolásra, hogyha az egyébként nyitott A vagy B kapcsoló zárt helyzetben van. Ebben az esetben az  A, vagy B bemenetnek bekapcsolt állapotban kell lennie ahhoz, hogy a kimenet bekapcsoljon.

Az OR logikai funkció gyakorlati alkalmazása kapcsán képzeljünk egy szállítószalagot, ami palackozott termékeket juttat a csomagolóba. Itt be lehet iktatni egy terelőlemezt abból a célból, hogy a nem megfelelő palackok a hulladékgyűjtő tartályba kerüljenek.

Méghozzá akkor, ha vagy a súly nem felel meg a beállított értékhatárnak, VAGY pedig nincs kupak a palackon.

A NOT funkció működése a gyakorlatban

A NOT (NEM) logikai funkció alapján a bemenet megléte mellett nincs kimenet. Egyúttal fordítva működik a logika, vagyis nincs kimenet, hogyha van bemenet. Legyen a példánk most egy olyan elektromos áramkör, amit egy zárt kapcsolóval vezérelnek.

Hol lehet alkalmazni a NOT (NEM) logikai funkciót? Többek között egy sötétedésre bekapcsoló lámpatestnél. A NOT funkció értelmében, ha nincs fénybemenet a fényérzékelőhöz, csakis akkor jöhet létre kimenet, vagyis abban az esetben kapcsol fel a lámpa.

Mire utal a NAND logikai funkció?

Tegyük fel, hogy egy AND funkciót NOT kapuval együtt alkalmazunk. A NOT funkcióval együtt azt a következtetést vonhatjuk le, hogy kivétel nélkül minden kimenetet invertálhatunk az AND kapuból.

Ebben az esetben A és B bemeneteknek egyaránt 0-nak kell lennie ahhoz, hogy kimenetként 1-et kapjunk. Illetve akkor lesz kimenetünk, hogyha A és B input értéke nem lesz 1. Ezen funkciók kombinációját hívjuk a PLC NAND logikai gondolkodásának.

Gyakorlati példának szemléletes lehet az a figyelmeztető jelzés, ami akkor kapcsol be, ha sem a biztonsági kapcsoló, sem pedig a munkadarab jelenlétét jelző végálláskapcsoló nem lett kapcsolva.

A PLC NOR logikai funkció

Tételezzük fel, hogy az OR funkciót NOT kapuval együtt alkalmazzuk. A NOT funkció egyenes következményeként az OR kapu valamennyi kimenetét invertáljuk. Az OR és NOT kapuk kombinációját nevezzük tehát NOR funkciónak. A kimenet akkor kapcsol, ha sem az A, sem pedig a B bemenet értéke nem 1.

Az Exclusive OR (XOR) logikával kapcsolatos tudnivalók

Az OR kapu csakis akkor biztosít kimenetet, amennyiben az egyik, vagy mindkét bemenet értéke 1. Néha azonban szükség van olyan kapura, ami kimenetet biztosít, ha az egyik bemenet 1, ugyanakkor nem ad kimenetet, ha mindkettő 1. Egy ilyen logikai funkciót Exclusive OR, illetve XOR kizáró vagy funkciónak hívunk.

A zárt Facebook csoportunkhoz csatlakoztál már? Kattints ide, lépj be a PLC-k és HMI-k iránt érdeklődők közösségébe, és legyél képben az újdonságokkal.