Mennyi éven át működhet várhatóan egy olyan ipari elektronikai eszköz, amit 2021-ben vásárolunk? Milyen tényezők és körülmények befolyásolhatják egy-egy készülék várható élettartamát?

A PLC programozás területén dolgozva és a témakör iránt érdeklődve ez a kérdés kulcsfontosságú lehet. Úgyhogy összegyűjtöttünk néhány érdekességet, ami befolyással lehet az ipari elektronikai eszközök élettartamára.

Mitől bírják jobban a gyűrődést az ipari eszközök?

Vagyis mitől lesz ipari egy tápegység, kijelző, vagy tartozék, és miért érik meg akár a többlet beruházást is? Nézzük meg, milyen paramétereknek és speciális megoldásoknak köszönhetően várhatunk tőlük hosszabb élettartamot:

Egy ipari elektronikai eszköz jobban bírja a szélsőséges hőmérsékletet, akár a -25 / +75 Celsius közötti tartományon túl is. Úgy tervezik őket, hogy akár egész évben is megállás nélkül használhatók legyenek.

 A külső mechanikai hatások elleni védelem jegyében robosztus fém házat kapnak, emiatt pedig az elektromágneses zavarokra is kevésbé érzékenyek. Utóbbi amúgy az áramkör tervezésekor, és a felhasznált alkatrészek kiválasztásakor is szempont.

A gyártásuk során az izoláció és az ESD védelem is szempont, hogy a rendszerint többe kerülő elektronikai eszközök egymást se tegyék tönkre. Mindezen felül a tápfeszültségtűrésük is tágabb, emiatt akár szünetmentes áramforrással is hiba nélkül használhatók.

Ettől függetlenül az ipari elektronikai eszközök beszerzésekor nem árt az óvatosság. Többek között a programozott élettartam kivédése miatt, amit mindjárt kifejtünk bővebben is.

Mi az a programozott élettartam, és hogyan védekezhetsz ellene?

Tervezett elavulás, vagy angolul „planned obsolescence”. Így hívják a számos elektronikai eszköz gyártása során alkalmazott (egyébként nem túl etikus) gyakorlatot. Egy mesterségesen rövid élettartamról van szó, a vásárló tudta nélkül.

Burkoltan ugyan, de ez a fajta eljárás a termékfejlesztési stratégia része számos gyártónál, méghozzá a profitmaximalizálást megcélozva. Az elgondolás persze a maga nemében logikus:

  • a végfelhasználó megvásárolja a terméket;
  • ami néhány éven belül „váratlanul” hibás lesz;
  • a legtöbbször nemsokkal a garancia lejártát követően.

Mit tehetsz védekezésképpen, hogy gyanútlan felhasználóként ne szaladj bele egy csúnya átverésbe? Mindenekelőtt az ipari elektronikai eszközök beszerzését valóban független, megbízható helyről oldd meg.

Vagyis a rendelés előtt használj a tájékozódáshoz érdek és reklámmentes weboldalakat. Ezen felül nézz meg néhány független teszt cikket és videós véleményt is, hogy ténylegesen meg tudj győződni egy-egy termék minőségéről és megbízhatóságáról.

Az ólommentes forrasztási technikák hatása a várható élettartamra

Fontos tényező lehet még a várható élettartam képletében, hogy az elektronikai gyártóiparban a 2006-os év óta bevezetett új ólommentes forrasztási technikák hatásaival is érdemes kalkulálni.

Ennek az eljárásnak a hatására ugyanis korábban már eredményesen kezelt hibajelenségek jöttek újfent a felszínre. Tipikusan ilyennek számít az elektrokémiai migrációs dendrit növekedés.

Nehezíti a dolgot, hogy sokszor nem 100%-ban tisztázott folyamatokról és reakciókról beszélünk. Viszont egy-egy ipari elektronikai eszköz beszerzése előtt az ezzel kapcsolatos tapasztalati és kísérleti megfigyeléseknek érdemes lehet utánanézni.

Néhány példa a ház körül használatos eszközök várható élettartamáról

Végezetül nézzünk meg néhány otthoni készüléket. Habár ezek nem ipari elektromos eszközök, ettől függetlenül nagyon nem mindegy, meddig számíthatsz a zavartalan működésükre. A nagy átlagok szerint a várható élettartam:

  • napelemeknél 20-30 év (a folyamatosan fejlődő technológia eredményeként ez több is lehet);
  • automatikus garázskapu nyitóknál 10-15 év (a nyitások és zárások gyakorisága fontos tényező);
  • öntözőrendszereknél 60 év körül van a föld alatti PVC csövek, 20 év a szelepek, illetve 15 év a vezérlők esetében;
  • termosztátoknál 35 év (a folyamatos fejlesztések miatt ez is könnyen hosszabbodhat);
  • vízmelegítőknél 6-12 évvel lehet számolni a hagyományos változatok esetében, a tartály nélküli verzióknál pedig 20 év kalkulálható előre.

Szeretnél még több PLC programozóval megismerkedni és eszmét cserélni? A zárt Facebook csoportunkkal találkoztál már? Kattints ide, lépj be a PLC-k és HMI-k iránt érdeklődők közösségébe, és legyél képben az újdonságokkal!